udv-hsz hsz-csik
2021-05-13

Min: 6
Max: 9
Min: -2
Max: 0

Despre Sub Cetate

Localitatea Sub Cetate se afă la distanţă de 19 km de Odorheiu Secuiesc şi la 6 km de comuna Zetea, în imediată vecinatate a lacului de acumulare Sub cetate, la poalele munţilor Harghita, cu priveliştea deosebită a munţilor din jur, ce ni se arată pe vreme însorită, unde iubitorii de natură şi aer curat, pot avea parte de momente de neuitat.

Se întinde lânga cursul râului Târnava Mare (porţiunea montană), în apropierea revarsarii pârâului Izvoare.

Se află într-un mediu miraculos, înconjurată de paduri de stejar.

În apropierea aşezării se află dealul Deşagului unde pe creasta lui de 812 m înălţime se află cândva cetatea Zeta, construit în epoca de fier târzie. Creasta ofera o privelişte de neuitat.

Lacul de acumulare :

  • Construcţia barajului în valea superioară a Târnavei Mari între anii 1976-1992, a acumulat din râul Târnava Mare şi pârâul Şicasău, acest lac pe o întindere de 400-800 m.
  • Suprafaţa totala fiind de aprox. 140 ha şi este utilizat mai ales pentru reglementarea cotelor apelor din regiune.
  • Lacul de acumulare Sub Cetate sub denumirea mai cunoscută Lacul de la Zetea este singurul lac artificial al râului Târnavei Mari.

Pe malul lacului s-au construit mai multe vile de vacanţă.

Mulţumită peisajului mirific, datorat lacului şi padurilor întinse, localitatea a devenit favorită turiştilor din Ungaria. Se pot organiza excursii la Harghita Mădăraş, Vărşag, la ruinele cetăţii de pe dealul Deşag, la 812 m altitudine.

 
Magyar | Romana | English | Deutsch