udv-hsz hsz-csik
2021-05-13

Min: 6
Max: 9
Min: -2
Max: 0

Despre Vărşag

Vărşag este situat în estul Transilvaniei, în Secuime, aparţine judeţului Harghita.

Este unul dintre cele mai mari localităţi de cătun din judeţul Harghita.

Se află în Munţii Gurghiului, în depresiunea vulcanică Vărşag, la o altitudine de 830-1050 m, la poalele vîrfului Sumuleu Mare.

Limitele: la nord Joseni, la est Zetea, la sud Lupeni şi la vest Corund şi Praid.

Se află la 36 km de Odorheiu Secuiesc, 53 km de Gheorgheni şi 80 km de la Miercurea Ciuc. Singura cale de acces la Vărşag o constituie drumul judeţan nr. 138B (neasfaltat) care, pornind de la lacul de acumulare Zetea are o lungime de 13 km.

Clima comunei este continentală temperată, cu ierni lungi şi geroase şi cu veri scurte şi răcoroase.

Cel mai important curs de apa al comunei este cursul superior al râului Târnava Mare; alte pârâuri mai însemnate sunt: Tartód, Kiság, Varság, Nagykút, Boros, Köves, Szilidi stb. Suprafaţa comunei măsoară 7 669 ha, din care aproximativ 60% este acoperită de paduri populate cu numeroase specii de animale şi păsări sălbatice. Populaţia comunei număra 1745 de capete în 1996.

Principală sursa de venit o constituie exploatarea şi prelucrarea lemnului, agricultură (cereale, cartofi, legume, fructe), industria casnică, iar mai nou, ecoturismul montan (rural). Originea sa se poate data la sfârşitul secolului XIX, când locuinţele de vara pentru munci agricole aparţinând locuitorilor din Dealu devin permanente. La începutul secolului XX acestea se desprind de comuna Dealu, iar localitatea devine comuna independenţa în 1907, primitîndu-şi numele actual în 1907.

Comuna păstrează şi azi structura şi denumirile grupurilor de salasuri originale: Târnava (Küküllő), Bagzos, Fântâna Mare (Nagykút), Piatra Soimilor (Sólyomko), Centru (Központ), Izvoraş (Forrásköze), Lăzurele (Tisztás).

Aici sunt şcolii, grădiniţe, spital, poliţie. Casele au apă potabila, baie şi canalizare care este făcută de săteni însuşi.

La Vărşag ne întâlnim cu un aer proaspăt, bogat ozonat şi cu o linişte care nu se compară cu nimic.

Foto: Csender Gyula:

 

 

 

 

 

Foto: Dobai Emőke

 
Magyar | Romana | English | Deutsch