udv-hsz hsz-csik
2021-05-12

Min: 5
Max: 7
Min: -2
Max: 0

Despre Ocna de Sus şi Jos

Ocna (Sófalva în limba maghiară) este cea mai veche localitate a Regiunii de Sare, numită după muntele de sare aflat la marginea satului. Localitatea a fost una dintre primele adăposturi formate la vremea colonizării secuilor. Sanctuarul bisericii de azi este elementul cel mai timpuriu de arhitectură religioasă din Ţinutul Sării, păstrat până în zilele noastre.

Denumirea localităţii apare pentru prima oară în plângerea scaunelor secuieşti, înaintată la regele Ulászló al 2-lea (1493).

Biserica străveche a Ocnelor a fost reconstruită în a doua parte a sec. 15. În biserica devenită reformată la sfârşitul secolului al 16-lea, fresca aflată pe pereţii bisericii este văruită. În recensământul lui Bethlen Gábor din 1614, figurează 56 capuri de familie, astfel, numărul locuitorilor era aproximativ de 350. Biserica a ars în timpul invaziei tătare din 1661. Prima şcoală menţionată la 1614.

Mlaştina imensă, întinsă în locul lacului băştinaş format în Valea Corund, a format o graniţă naturală, despărţind Ocna de Sus şi de Jos. La dezvoltarea Susenilor contribuie în primul rând centrul de comitat cămara de sare înfiinţat aici şi casa cămara de sare. Apropierea muntelui de sare însă a generat consoidarea Josenilor şi extensiunea spre Praid. Părţile consolidate devin localităţi independente între 1760 şi 1802, sub numele de Ocna de Sus şi Ocna de Jos.

Ocna de Sus (Felsősófalva în limba maghiară)
Satul este situată pe malul drept al pârâului Corund, la altitudinea de 480 m., la 35 km de Odorheiu Secuiesc si la 3 km de Praid. Este localitate componentă a comunei Praid. Este un sat reformat. Biserica reformată a fost construită pe un deal lângă drumul judeţean 13A (pe partea stângă a drumului). Biserica şi-a căpătat forma actuală în anul 1803, când s-a făcut reconstrucţia vechii biserici din secolul al 14-lea. Turnul bisericii are înălţimea de 23 m, ceasul a fost montat în turn în anul 1823. Biserica are două clopote (1908, 1931).

Ocna de Jos (Alsósófalva în limba maghiară)
Satul este situat de 1 km lângă Ocna de Sus. Este unsa t reformat. Biserica reformată a fost construită între anii 1816 şi 1822.

 
Magyar | Romana | English | Deutsch