udv-hsz hsz-csik
2021-05-13

Min: 6
Max: 9
Min: -2
Max: 0

Despre Praid

Localitatea Praid este cea mai mare comună din Harghita.

Dinspre vest, Praidul este poarta judeţului Harghita. Înglobează Ocna de Jos, Ocna de Sus şi micul cătun Békástanya, cu doar 140 de locuitori.

Distanţele pâna la principalele oraşe fiind : Târgu Mureş -75 km, Şighişoara – 75 km, Odorheiul Secuiesc – 36 km, Gheorghieni -63 km , Miercurea Ciuc – 89 km.

În comuna Praid trăiesc aproximativ 7250 suflete, iar în Praid cca. 4000 de persoane.

În centrul Praidului se află răscrucea de drumuri prin care se poate ajunge spre nord, peste pasul Bucin, în Gheorgheni, iar spre sud-est prin Corund, în Odorheiu-Secuiesc.

Bazinul Praidului este delimitat dinspre nord, est şi sud-est de Munţii Gurghiului şi din partea sud-vestică de platoul Şiclod prin versantul Harom.

Dacă considerăm că aşezările vechi din Transilvania se datează din anii 1100 - 1334, Praidul se clasifica că fiind o aşezare relativ "tânără", fiind atestat din anul 1564.

Ocnele (cel de Sus si de Jos) sunt atestate încă din anul 1493.

Denumirea de Praid (originalul Parajd, în limba maghiară) vine din cuvântul "paraj".

Zona Praid se poate remarcă printre cele mai atractive destinaţii turistice din România, datorită potenţialului natural existent, ideal pentru stabilirea de trasee turistice. Ultimii ani au făcut ca turismul în aceasta zonă să crească simţitor, comuna Praid facându-şi loc pe harta turistică a României. Mii de turişti, fie că sosesc pentru tratament fie pentru agrement, sunt cazaţi in aceasta zona anual.

Principală atracţie a zonei rămâne însă salina Praid a cărei istorie de început datează de pe vremea romanilor. Salina Praid , la cca 120 m sub pamânt, este deschisă tot timpul anului (exceptie fac câteva zile în preajma sărbătorilor), tratamentul prin speleoterapie este benefic în tratarea diferitelor forme de astm, a alergiilor, a bronsitelor, a rinitelor sau sinuzitelor, dar şi în întărirea sistemului respirator, mai ales în cazul copiilor peste trei ani. În timpul verii functioneză ştrandul sărat din localitate, benefic în afecţiuni reumatismale şi ginecologice. Tot aici lângă strand sunt amenajate băi sărate fierbinţi (în vane) apa sărată fiind încălzită în cazane, deosebit de eficient în tratarea reumatismului.

Apă sărată şi iodurată are un efect calmant, relaxant fizic şi psihic, antiinflamatorie, vasodilatator, şterilizator de piele şi mucoase, cicatrizant. Băile sărate acţionează asupra întregului organism, şi funcţionează în perioada 1 iunie-15 octombrie.

În timpul iernii puteţi schia atât la Bucin (cca 20 km , partie de dificultate medie), la Bogdan (cca 15 km, cu doua partii si teleschi), cât şi pe partia Aluniş de la Sovata (cca 20 km , cu partie pentru avansaţi de cca 1200 m , dotată cu telescaun şi partie pentru începători dotată cu skilift).

 

 
Magyar | Romana | English | Deutsch