udv-hsz hsz-csik
2021-05-12

Min: 5
Max: 7
Min: -2
Max: 0

Despre Păltiniş

Păltiniş se situează între Odorheiu-Secuiesc şi Corund, la 1 km de drumul naţional 13A.
Din punct de vedere administrativ aparţine comunei Lupeni. Satul se  întinde într-un val asemănător unei grădini, din care numai biserica şi clopotniţa se văd.

Valea pârâului Gada este limitat în vest de o creastă ascuţită formată din muntele Păltiniş şi Duzzó, iar în est, spre Lupeni, creasta Cseredomb este cel care formează hotarul.
Regiunea alunecoasă a crestei Cseredomb şi creşterea frecventă a nivelului apei din zona pârâului Gada, l-au pus pe gânduri pe săteni.

În anul 1910 a avut, împreună cu Satu Mic, 749 de locatari, în general maghiari. Până la Tratatul de la Trianon a aparţinut comitatului Odorhei. În 1992 a avut 417 locatari din care 416 maghiari şi 1 român.

Biserica reformată s-a construit între 1838 şi 1842 pe locul unui templu bătrân din secolul al 17-lea, care a fost construit pe locul unui templu medieval. Biserică cu închidere la poliglon, cu două porţi şi cu tavan întins. Coroana amvonului, situată lângă peretele din partea nordică, datează din anul 1795, iar orga (cu 6 registre) din 1871.
Are două galerii de lemn. Băncile acoperite, scaunul preotului şi galeria estică sunt figurate cu o pictură caracteristică renaşterii. La sud de biserică se înalţă clopotniţa, care s-a făcut în 1795 şi în nota oficială  a monumentelor de artă din judeţul Harghita, figurează ca clădire de monument. Interesant este în legătură cu clopotniţa, că la construirea ei n-au folosit decât cuie de lemn. În locul clopotului mare, luat în timpul primei război mondia, au turnat una nouă în 1924 la Sibiu.

În sat este caracteristic portul naţional, pe lângă cioarecile secuieşti este specific în Păltiniş o haină cu mânecă de lulea; o blană împodobită şi brodată cu motive originale.
Portul femeilor este alcătuit din fustă şi vestă brodată cu patru ite, o catrinţă brodată cu albastru-roşu şi un colier roşu din mărgea.

Satul avea întotdeauna un ansamblu de dans popular vestit.

Grădinile semnificative: Grădina Bisericii, Grădina Koház, Grădina Deszka, Grădina Vinci şi grădina Péterfi.
Pârâurile: Gada, Tarcsa şi Réz, care şi-a primit numele după nisipul de culoare de aramă.

 

 

 
Magyar | Romana | English | Deutsch