udv-hsz hsz-csik
2021-05-12

Min: 5
Max: 7
Min: -2
Max: 0

Despre Lupeni

Satul Lupeni se află lângă oraşul Odorheiu Secuiesc, la poalele muntelui Gordon în judeţul Hargita la o altitudine de 540-580 m.

Lupeni, mai demult Farcaşfalău, (în maghiara Farkaslaka, alternativ Farkasfalva, în trad. "Satul Lupului", "Satul Farcaşului", "Lupeni") este cea mai semnificativă comuna a zonei Nicăului de Sus. Este un vestit centru agroturistic, unde găsim multe pensiuni.

Aici s-a născut renumitul scriitor Tamási Áron. Mormântul şi casa memorială este vizitat de mulţi turişti în toată perioada anului.

Atracţii turistice:

  • Monumentul funerar Tamási Áron: Mormântul marelui scriitor al secuimii se găseste la marginea vestică a satului, în spatele bisericii romano-catolice şi a cimitirului, într-un parc frumos plin de flori. Din parcare o alee duce la mormânt, trecând printr-o poarta secuiească (sculptată în Satu Mare). În spatele mormântului se află monumentul dedicat scriitorului.
  • Monumentul lui Tamási Áron: Este opera sculptorului Szervátiusz Jenő, şi fiului său Tibor (1972-74). Monumentul este sculptat dintr-o stânca de 3 metri înalţime, 1 m lăţime, având greutatea de 8 tone, adusa aici de pe muntele Harghita, pe care sunt reprezentate personajele din operele lui Tamási: Magdó, tânărul îndrăgostit din piesa "Énekes madár", "Jégtörő Mátyás şi diavolul", din nuvela "Ördögváltozás Csíkban" şi tânărul pastor din Trilogia Ábel, opera de baza a scriitorului.
  • Casa memoriala Tamási Áron: A fost inaugurata la 24 septembrie 1972. Este casa părintească a scriitorului, construită acum 150 de ani, din lemn cioplit cu acoperiş din şindrilă. În această casa (str. Nagy nr. 238.) s-a nascut Tamási Áron la 19 septembrie 1897. Sunt expuse obiectele personale, manuscrisele, operele, scrisorile, fotografiile scriitorului.
  • Biserica romano-catolică: A fost construită între anii 1842-1848, în stil clasicist, pe dealul Bisericii, aflat la vest de sat, la 581 m altitudine. Dimensiunile bisericii: 47 m lungime, 15,80 m latime, cu un turn de 38 m înălţime. Clopotele bisericii au fost turnate în Sibiu în 1927, iar orga a fost construită în 1865 de către Mátisfalvi Szőcs Sámuel. În faţa bisericii se află monumentul eroilor căzuţi în primul război mondial.

 
Magyar | Romana | English | Deutsch